Ruhtinaskunnat
​
Itsenäisiä valtioita Tessoksen länsipuolella kutsutaan yleisesti Ruhtinaskunniksi. Kyseessä ei ole yhtenäinen alue, vaan viisi itsenäistä ja hyvin erilaista valtiota. Kolmessa näistä valtioista valtaosa väestöstä on ihmisiä ja myös hallitsijana ihminen. Kaksi valtioista taas on korkeahaltioiden asuttamia ja hallitsemia.
​
Viisi ruhtinaskuntaa ovat: Gambria, Hopanor, Klodvik, Marasinome ja Merovea.
​

​
Gambria
Gambria on pieni ruhtinaskunta, jonka populaatio on melkein yksinomaan ihmisiä. Se on pieni vuoristoinen valtio keskellä Tessoksen länsirajaa. Valtiolla ei ole meriyhteyttä, mutta se on kauppaliitossa Tessoksen kanssa, käyttää heidän satamiaan omalla laivastollaan ja maksaa tästä hyvästä osuuden kaupankäynnistään Tessokselle. Vaikka Gambria on itsenäinen valtio, se on niin kiinteässä yhteistyössä Tessoksen kanssa, että siitä käytetään myös nimeä Länsiprovinssi, jolla viitataan sen olevan "osa Tessosta". Vaikka Gambrialla on periaatteessa oma armeija, se on käytännössä Tessoksen alainen rajaseutuvaruskunta. Tämä järjestelmä on kuitenkin toiminut hyvin. Vaikeasti vallattava vuoristoinen Gambria hoitaa Tessoksen puolustusta Maailmanselän vuoriston suunnalla ja pelkkä kuuluminen samaan sotilasliittoon Tessoksen kanssa saa muut ymmärtämään, ettei alue ole valtaamisen vaatiman veren arvoinen. Gambrian hallitsijaa kutsutaan arvonimellä arkkiherttua.


​
Hopanor
​
Hopanor on eteläisin ruhtinaskunnista. Sen väestö koostuu lähes kokonaan korkeahaltioista, joista monet ovat varsin ennakkoluuloisia ulkopuolisia kohtaan. Vaikka aluetta kutsutaan osaksi ruhtinaskuntia, nimi on sinänsä väärä, sillä Hopanor on korkeahaltioiden tasavalta. Sen eteläkärjen ja Venevictian välissä oleva kapea Hopanorin salmi erottaa Kotimeren ja Ylpeyden meren omiksi altaikseen. Hopanorin laivastoa pidetään voimallisimpana koko Scalariassa. Hopanor on muutoinkin alueeltaan suurin ja väkiluvultaan runsain ruhtinaskunnan alueista. Suurin osa Hopanorin pinta-alasta on erittäin hedelmällistä viljelysmaata ja sillä on ollut asutusta jo erittäin kauan. Hopanorissa asuu enemmän korkeahaltioita, kuin missään muualla Scalariassa.
​
​
Klodvik
Vaikka Klodvik on alueellisesti tuplasti suurempi kuin kaksi muuta ihmisten ruhtinaskuntaa, on se selvästi pienempi kuin Hopanor. Väestöstä 70% on ihmisiä, loput pääosin metsänhaltioita ja kääpiöitä. Muut kuin ihmiset ovat integroituneet valtaväestön joukkoon, eikä valtiossa oikeastaan ole erillisiä rotujen välisiä yhteisöjä muutamaa haltiakylää lukuunottamatta. Sielläkin asuu myös ihmisiä. Klodvik on lähes fasistisen kurinalaisen Hopanorin jälkeen metsäisin ruhtinaskunnan maista. Sen maasto on muutoinkin hyvin suojaisaa. Se on myös ruhtinaskunnan alueista se, jossa majailee eniten lainsuojattomia, vaikka sen lait rikollisia kohtaan ovat ankaria.
​
Klodvik on hyvin pragmaattinen valtio. Kaikkien oletetaan valitsevan ammatti ja puoliso melko nuorena. Käytännön töitä pidetään suuressa arvossa ja niitä opetetaan mestari-oppipoikajärjestelmällä. Vaikka akateemisia opinahjojakin löytyy, tiedettä ei juuri arvosteta, ellei sitä voi soveltaa käytännössä. Klodvikin hallitsija käyttää itsestään titteliä suurruhtinas. Tämän arvellaan olevan hänen tapansa ilmaista olevansa merkittävämpi kuin serkkunsa, jotka hallitsevat Gambriaa ja Meroveaa. Vaikka Klodvik onkin pinta-alallisesti suurin kolmesta, on Merovea, oudosta armeijarakenteestaan huolimatta, sotilaallisesti vahvempi ja Tessoksen kanssa kauppaliitossa oleva Gambria selkeästi näistä kolmesta rikkain.
​

​
Marasinome
​
Marasinome on pieni valtio Tessoksen luoteispuolella, kahden vuoriston: Maailmanselän ja Fjallandin välissä olevassa laaksossa. Alue on erittäin hedelmällinen ja valtio on ikivanha. Sen pinta-ala onkin käytännössä kokonaan viljelysmaata ja alueen ainoa kaupunki Alta Opele on rikas ja valtava, vuorenrinteelle rakennettu ja korkealle kohoava kaupunkilinnoitus, jossa asuu melkein koko kansa. Marasinome on toinen alueen korkeahaltioiden valtioista. Se on kuitenkin suvaitsevampi muuta väkeä kohtaan ja 20% väestöstä edustaa muita rotuja. Korkeahaltioiden hallintamuoto on yleensä suurten neuvostojen johtamia tasavaltoja. Marasinome on kuitenkin tästä poikkeus ja alueen yksinvaltaista hallitsijaa kutsutaan korkeakuninkaaksi.

​
Merovea
​
Gambrian, Klodvikin ja Merovean valtiot ovat aikanaan kaikki kuuluneet Merovean alaisuuteen. Valtakunnan suurin heikkous oli siellä vallinnut tapa jakaa kuninkaan kuoltua tämän maaomaisuus poikien kesken. Seurauksena oli valtakunnan lohkominen kuningaskuntiin, jotka olivat vuoroin liitossa ja vuoroin sodassa keskenään. Kun kuningas kuoli, pojat saivat alueen jaettavakseen ja usein osa pojista perheineen surmattiin toisten veljien toimesta, jotta jakajia olisi vähemmän. Merovean tämänhetkisen ruhtinaan isoisä onnistui lopettamaan tämän kierteen jakamalla valtionsa elinaikanaan neljään osaan pojilleen ja muuttamalla lakia niin, että ainoastaan vanhin poika perii koko ruhtinaskunnan. Enää ei siis ole vaaraa, että valtiot halkaistaisiin pienemmiksi kuninkaan kuoltua. Tämä uusiperimysjärjestys on toiminut. Tosin Klodvikin perinyt poika kävi myöhemmin voitokkaan sodan veljeään vastaan. Sodan seurauksena Airunia liitettiin Klodvikiin ja koko Airunian hallitsijaperhe surmattiin. Toki myös murhaperinteen katkaissut Martim III "Hurskas" oli itsekin osallinen vastaavaan toimintaan, sillä hän omalla valtakaudellaan "yhdisti veljesvaltiot" eli kukisti kaikki sukulaiskuninkaansa ja vei heidän maansa, ennen kuin jakoi alueen uudelleen omille pojilleen.
​
Merovean armeija on varsin omaleimainen. Sen oma jalkaväki, jota kutsutaan Merovean kaartiksi, on pienempi kuin sen vakinainen jousimiehistä koostuva armeijan runko. Aktiivisin osasto on kuitenkin palkkasoturien nostoväki, johon on kerätty seikkailijoita kaikista kansallisuuksista ja roduista. Tämä nostoväki hoitaa, jousimiesten avustuksella, kaiken muun paitsi kaartille kuuluvan pääkaupungin puolustuksen - varsinkin kaikki vaaralliset tehtävät. Tämä seikkailijoiden armeija näyttää kurittomalta, sillä heillä ei ole yhtenäistä uniformua samaan tapaan kuin Merovean kaartilla ja jousimiehilla. Se on kuitenkin hyvin koulutettu ja jokainen sitoutuu todella kurinalaiseen palkka-armeijan pestiin vuodeksi kerrallaan. Jos jatkaa uraa, kahdeksan pestin jälkeen saa kansalaisuuden, eläkkeen ja pienen tilkun maata. Tämä porkkana houkuttaa monia, vaikka harvat sinne selviävät.
​
​

​
Ruhtinaskuntien kohtaamistaulukko
1 Susi
3 Ruhtinaskuntien paikallinen NPC (valtion mukaan)
• Gambria: Maantierosvo
• Hopanor: Korkeahaltia
• Klodvik: Maatierosvo
• Marasinome: Korkeahaltia
• Merovea: Maantierosvo
​
Ruhtinaskuntien kaupankäyntitaulukot
Kaupankäynti tehdään toiminnat seikkailujen välillä kohdassa olevien taulukoiden mukaisesti. Ainoastaan niitä tarvikkeita/sivutehtäviä on mahdollista hankkia, mitkä on merkitty saataville siihen ruhtinaskunnan osaan, jossa ryhmä seikkaili edellisessä seikkailussa.
​
Bonukset kaupankäyntitaulukoihin
​​
Hopanorissa ja Marasinomessa saa onnistuneella kaupankayntiheittolla ostaa yhden vaikeusasteen vaikeampia loitsukääröjä, kuin mihin onnistunut karismaheitto riitti. Esim. varas heitti kaupankäynnissä luvun 2 ja koska se riitti hänelle onnistumiseen kaupankäyntiheitossa, hän saa katsoa oman maailmankolkkansa kaupoista kaupankäyntejä, joiden vaikeusaste on 2 tai 1. Mikäli hän on Hopanorissa tai Marasinomessa, hän saa hankittua myös yhtä vaikeampia eli vaikeusasteen 3 loitsukääröjä.
​
Bardien laulut ruhtinaskunnissa
Kun bardi esiintyy onnistuneesti majatalossa eri osissa ruhtinaskuntia, hän voi kirjoittaa nuottivihkoonsa erilaisia bardin lauluja riippuen siitä missä ruhtinaskunnassa hän esiintyi:
​
Gambriassa:​ Höyhenlaulu (Feather Song) Riimittäjä
Hopanorissa: Laineen tahti (The pace of the wave) Riimittäjä
Klodvikissa: Nuotiopiirin laulu (Campfire Song) Riimittäjä
Marasinomessa: Sokaiseva knittelisäe (Blinding knittelvers) Riimittäjä
Meroveassa: Merovean taisteluhymni (Merovea's Battle Anthem) Riimittäjä
​
​
Ruhtinaskuntien paikalliset kohtaamiset
Ruhrinaskuntien paikalliset NPC hahmot.
​
​
​
Korkeahaltia
NPC, Vaeltaja: sivu ja pääty
MV ST DX AW CH CO/HP ID
3 5 4 4 2 2 +1
​
Lähitaistelu: Miekka ST8 2d12
Haarniskaluokka: levyhaarniska ja kilpi DX8
​
Korkeahaltioita on kaikkia ammatteja ja sosiaaliluokkia. NPC kohtaamiset ovat kuitenkin yleensä taistelijoita.

​
​
Maantierosvo
NPC, Vaeltaja: sivu ja pääty
MV ST DX AW CH CO/HP ID
3 3 5 3 3 3 -1
​
Lähitaistelu: Miekka ST6 2d12
Haarniskaluokka: nahkahaarniska DX6
Hiipiminen
​
Maantierosvot ovat yleinen näky Ruhtinaskunnissa, varsinkin Klodvikissa.
