top of page
Viisikko 2.jpg

Seikkailijaryhmän luominen

Scalarian kirjasto kertoo seikkailijan ammatista seuraavaa:
 

Seikkailija


Seikkailija on onnenonkijoiden, hurjapäiden ja palkkamiekkojen ammattiluokka, jonka jäsenet kulkevät yleensä pienissä ryhmissä. Monille tämä ammatti on tullut, joko taloudellisen pakon sanelema, tai he ovat muutoin maanpaossa. Heille tämä kiertolaiselämä on ollut luontainen tapa elättää itsensä. Monille tämä ammatti on kuitenkin elämäntapa. Halu etsiä vaarallisia tai jännittäviä kokemuksia. Tai yrittää rikastua nopeasti keinoja kaihtamatta. Osalla seikkailijaryhmistä on korkea moraali ja aito halu auttaa apua tarvitsevia. Toisia taas motivoi henkilökohtainen hyöty keinoja kaihtamatta.
 

Monet sivistymättömämmät kulttuurit ihailevat heidän juurettomuuttaan, sekä kevytmielistä ja hurjapäistä elämäntapaansa. Vaikka maailman sivistynein valtio, Venevictia, ei nosta seikkailijan ammattia arvostuksessa kovinkaan korkealle, myös täällä on heille käyttönsä. Itse asiassa, missään muualla ei palkata niin paljoa seikkailijoita kuin Venevictian pääkaupungissa Caelassa, jossa seikkailijoille on myös oma erillinen noutomiesten ammattikunta. 


Dozen Die pelin seikkailuissa pelataan viisihenkisellä seikkailijaryhmällä. Ryhmän jäsenet saavat kokemusta seikkailujen kuluessa ja yksi pelin hauskimmista ominaisuuksista on juuri tämän seikkailijaryhmän kehittäminen pelikertojen karttuessa.

 

Kun luot seikkailijaryhmäsi valitse siihen 5 seikkailijaa. Pelissä on 4 eri pääluokkaa seikkailijahahmoja: sotureita, kulkureita, teurgeja ja velhoja. Voit valita hahmoja kaikista näistä päähahmoluokista, mutta samasta päähahmoluokasta saa kuitenkin ottaa maksimissan 2 seikkailijaa.

 

Näitä seikkailijaryhmän viittä varsinaista hahmoa kutsutaan säännöissä sankareiksi. Jos ryhmään liittyy muita hahmoja, niitä kutsutaan säännöissä vasalleiksi.

Pelin perusosassa tulee mukana 20 valmiiksi tehtyä sankaria, joista kukin pelaaja valitsee itselleen viisi seikkailijaa, jotka muodostavat hänen seikkailijaryhmänsä. Suosittelemme pelaajien ensimmäisellä pelikerralla valitsevan hahmonsa näistä 20 sankarista. Kun pelin mekaniikka tulee pelaajille tutuksi, he voivat myös luoda itse omat sankarinsa päättämällä hahmojen rodun, ammatin ja aloitustaidot valitsemalla hahmoille 4 kokemuspisteen verran taitokortteja. 

Yksinkertaisuudessaan seikkailijahahmojen luominen menee seuraavasti:
 

1 . Valitse jokaiselle viidelle sankarille rotu sekä hahmoluokka ja muuta kyvyt niiden mukaisiksi.

2. Kouluta sankareiden taitoja 4 pisteellä kullekin. Tee tarvittavat muutokset taitojen ohjeiden mukaan.

3. Hanki sankareiden aseet, haarniskat ja muut varusteet, sekä laske heidän kuormansa.

 

Alla on kuvattu hahmojen luonti ja valmiit hahmot löytyvät täältä.

Kyvyt

 

Kaikilla pelin hahmoilla on kuusi eri kykyä (stat). Nämä määrittävät hahmon perusominaisuudet, miten hyvin hahmo kykenee tekemään erilaisia asioita. Konflikteja heitettäessä heitot perustuvat näihin kykyihin:

 

Nopeus (MV / Movement)
Nopeus määrittää matkan, jonka hahmo voi liikkua liikevuorollaan. Hahmo voi liikkua yhdellä käskyllä niin monta ruutua, kuin mikä on hänen nopeutensa lukuarvo.

Voimakkuus (ST / Strenght)

Voimakkuus määrittää miten vahva hahmo on. Se toimii perusominaisuutena lähitaistelussa sekä määrittää kuinka suurta kuormaa hahmo jaksaa kuljettaa mukanaan.

 

Ketteryys (DX / Dexterity)

Ketteryys kuvaa hahmon kykyä suoriutua erilaisista motorista taitoa vaativista tehtävistä kuten kiipeäminen. Se on myös perusominaisuus ampuma-aseiden käytössä.

 

Tietoisuus (AW / Awareness)

Tietoisuus vaikuttaa hahmon kykyyn huomioida ympäristöään. Se on myös perusominaisuus velhojen loitsuissa.

 

Karisma (CH / Charisma)

Karisma vaikuttaa siihen miten hyvin hahmo kykenee kiinnittämään muiden hahmojen huomion ja toisaalta miten empaattinen hän osaa olla. Se toimii myös teurgin loitsujen perusominaisuutena.

Ruumiinrakenne (CO / Constitution)

Ruumiinrakenne vaikuttaa hahmon kestävyyteen ja se toimii perusominaisuutena siihen, paljonko hahmolla on kestopisteitä. Kestopisteet ovat määrä monta pistettä hahmo kykenee ottamaan vahinkoa ennen kuin on taistelukyvytön eli peliterminä sanoen kaatuu

Hahmojen taidot perustuvat näihin kykyihin ja taitoheitoissa heitetään noppaa aina jotain kykyä vastaan.

 

 

 

Hahmojen perusominaisuudet ovat ennen muuttujia seuraavien kykypisteiden suuruisia:

MV  ST  DX  AW  CH  CO

3   3   3   3   3   3

Hahmojen perusominaisuudet kuitenkin vaihtelevat mm. rodun ja hahmoluokan mukaan. Hahmojen perusominaisuuksia tuleekin siis muuttaa, kun hahmo saa johonkin kykyyn bonusta tai haittaa.

Kyvyt
Identiteetti
ID 2.jpg

Ryhmän identiteetti

Ryhmän identiteetti on koko ryhmään vaikuttava ominaisuus. Se kuvaa sitä, miten syntisenä tai hurskaana muu maailma ryhmää pitää. Sitä kuvataan lukuarvolla 1 ja 12 välillä. Jos ryhmän identiteetti on: 


1-2 ryhmän identiteetti on syntinen

3-5 ryhmän identiteetti on kovasydäminen

6-8 ryhmän identiteetti on neutraali

9-10 ryhmän identiteetti on myötätuntoinen

11-12 ryhmän identiteetti  on hurskas

Identiteetti ei välttämättä kerro miten hyvä tai paha ryhmä on, mutta se kertoo sen millaisena muu maailma heidät kokee. Kun seikkailijaryhmää aletaan kasaamaan ryhmän identiteetti on 7. Eri hahmoilla voi olla identiteettiä kasvattava tai laskeva vaikutus riippuen heidän rodusta ja ammatista sekä sivutehtävistä, joita he ovat ottaneet tehtävikseen. Ryhmän kulloinkin seikkailevien seikkailijoiden ja vasallien yhteinen identiteetti muovaa ryhmän identiteettiä, joko syntisemmäksi tai hurskaammaksi.

Jokaisen ryhmän jäsenen identiteettiä seurataan erikseen. Yhden hahmon identiteetti voi maksimissaan laskea tasolle -5 tai nousta tasolle +5. Yksilön identiteetti ei voi nousta tai laskea enempää. Kaikki seikkailuun lähtevät 5 seikkailijaa muodostavat ryhmän senhetkisen identiteetin. Kastellaanin "vaihtopenkillä" olevat seikkailijat eivät vaikuta identiteettiin. Seikkailuissa tehtävät teot eivät muuta vasallien identiteettiä. Jos vasalli tekee jotain, joka laskee hänen identiteettiään, kantaa se sankari, jonka vasalli hän on vastuun teosta. Identiteettimuutos tehdään siis kyseiselle sankarille, ei vasallille. Samoin, jos sankarilla on vasalleja, joilla on positiivinen tai negatiivinen identiteetti, se vaikuttaa suoraan sankarin identiteettiin.

Esimerkki: Örkki taistelijalla on identiteetti ID laskenut arvoon -4. Lisäksi hänellä on mukanaan kaksi örkki vartiomiestä vasallina (molemmille ID -1). Vain sankareiden identiteetti lasketaan ryhmän identiteettiin, mutta kumpikun vartiomies laskee örkki taistelijan identiteettiä -1. Koska miinus 5 on alhaisin mahdollinen hahmon identiteetti, tällä örkillä on ID -5 (sillä -6 on alempi kuin maksimimiinus).

Rodut

Rodut


Kun pelaaja valitsee seikkailijaryhmäänsä hahmoa tai vasallia, hän valitsee ensimmäiseksi tämän rodun. Alla on lueteltu valittavissa olevat hahmojen rodut sekä niiden vaikutukset perusominaisuuksiin. Pelaaja voi vapaasti valita hahmojensa rodun. Ryhmässä voi olla myös keskenään eri rotuisia hahmoja

Ihminen


Ihminen on vertailukohta, jonka mukaan perusominaisuudet on merkitty. Tästä johtuen ihminen ei valittuna rotuna aiheuta mitään muutoksia perusominaisuuksiin.

MV  ST  DX  AW  CH  CO

3   3   3   3   3   3

Ihmisillä ei myöskään ole mitään erityisiä rodullisia etuja tai haittoja.

Kääpiö


Kääpiöiden perusominaisuudet ovat samat kuin ihmisilläkin eli kääpiö ei rotuna aiheuta muutosta perusominaisuuksiin.

MV  ST  DX  AW  CH  CO

3   3   3   3   3   3

Kääpiöillä on luolastoissa asuvana rotuna erityistaito: Hämäränäkö.
 

Pienen kokonsa johdosta heillä on kuitenkin kiipeämiseen ja kahlaamiseen vaikuttava haitta: Lyhytkasvuinen

Kääpiö

Korkeahaltia (High Elf)


Haltioita on päätyypiltään kolmenlaista kansaa. Korkeahaltiat eli niin kutsuttu jalo kansa on hieman ihmisiä pidempiä, ylväitä ja hoikkarakenteisia. He saavat +1 bonusta sekä ketteryyteen DX, että tietoisuuteen AW, joka on kehittynyt pitkän iän kuluessa. Heidän itsetietoisuutensa ja sisäänpäin kääntyneisyytensä kuitenkin haittaa heidän karismaansa CH. Tästä sisäänpäinkääntyneisyydestä huolimatta korkeahaltioita ihaillaan ja jokainen ryhmässä oleva korkeahaltia seikkailija tai vasalli nostaa ryhmän identiteettiä +1 pisteellä.

Korkeahaltiat ovat kaikkien haltioiden tavoin rakenteellisesti keveitä ja saavat -1 ruumiinrakenteeseensa CO.

MV  ST  DX  AW  CH  CO  ID

3   3   4   4   2   2   +1

Korkeahaltioilla ei ole taitoina erityisiä rodullisia etuja tai haittoja.

Metsänhaltia (Wood Elf)


Metsänhaltiat eli metsän väki asuu omissa oloissaan metsissä, joita he myös suojelevat kiihkeästi. He saavat +1 bonusta sekä ketteryyteen DX, että karismaan CH, joka on kehittynyt heidän yhteydessään luontoon. He ovat kaikista haltioista pienimpiä ja kevytrakenteisimpia ja saavat -1 ruumiinrakenteeseensa CO sekä voimakkuuteensa ST.

MV  ST  DX  AW  CH  CO

3   2   4   3   4   2

Metsänhaltiat ovat tottuneet kulkemaan luonnossa ja heillä on erikoistaito: Nuorallakävely

Pimentohaltia (Dark Elf)


Pimentohaltiat ovat yön kansaa, joita pidetään yleisesti ottaen katalina ja julmina. Tämän johdosta jokainen seikkailija tai vasalli, joka on pimentohaltia, laskee ryhmän identiteettiä -1 pisteellä.

Pimentohaltiat saavat +1 bonusta ketteryyteen DX ja haltijoiden tapaan kevytrakenteisimpina -1 ruumiinrakenteeseensa CO. 

MV  ST  DX  AW  CH  CO  ID

3   3   4   3   3   2   -1 

Pimentohaltioilla on yörotuna erityistaidot: Hämäränäkö ja valoherkkyys.

Puolituinen


Puolituisten Voimakkuus ST on -1, mutta samalla heidän Ketteryys DX on +1.

MV  ST  DX  AW  CH  CO  ID

3   2   4   3   3   3   +1

Puolituinen, tai pikkuväki, kuten heitä Scalariassa kutsutaan, ei oikeastaan ole vain yksi kansa, vaan monia erilaisia pienen ihmisen kaltaisia humanoidirotuja, kuten mm. Routamantereella asustavat tontut ja Alveumin menninkäiset. Pienen kokonsa johdosta heillä on kiipeämiseen ja kahlaamiseen vaikuttava haitta: LyhytkasvuinenPikkuväki tunnetaan maineeltaan kunnollisina ja rauhaa rakastavina kansalaisina, jotka eivät jaa muille roduille tyypillistä ahneutta. Tämän johdosta pikkuväen.  identiteetti ID on +1.

Pimentohaltia
human.jpg
korkeahaltiahahmo 2.jpg
mensänhaltia.jpg
pikkuväki 3.jpg
Ihminen
Korkeahaltia
Metsänhaltia
Puolituinen
Örkki

Örkki (Orc)


Örkkejä pidetään yleisesti ottaen vaarallisina ja epäluotettavina. Tämän johdosta jokainen seikkailija tai vasalli, joka on örkki, laskee ryhmän identiteettiä -1 pisteellä.

Örkit saavat +1 bonusta voimakkuuteen ST sekä ruumiinrakenteeseen CO. He saavat myös -1 haittaa ketteryyteen DX ja tietoisuuteen AW. 

MV  ST  DX  AW  CH  CO  ID

3   4   2   2   3   4   -1

Örkeillä on yörotuna erityistaidot: Hämäränäkö ja valoherkkyys.

örkki.jpg
Mörri

Mörri (Hobgoblin)


Suurhiidet eli mörrit ovat normaaleja hiisiä kookkaampia ja rohkeampia yksilöitä, jotka uskaltautuvat myös mukaan seikkailijaryhmiin. Myös niitä pidetään yleisesti ottaen vaarallisina ja epäluotettavina. Tämän johdosta jokainen seikkailija tai vasalli, joka on mörri, laskee ryhmän identiteettiä -1 pisteellä.

Mörrit saavat +1 bonusta ketteryyteen DX sekä -1 haittaa karismaan CH. 

MV  ST  DX  AW  CH  CO  ID

3   3   4   3   2   3   -1

Mörreillä on yörotuna erityistaidot: Hämäränäkö ja valoherkkyys. Niillä on silti taitona lyhytkasvuinen,vaikka ovatkin tavallisia hiisiä suurempia. 

Näiden lisäksi on olemassa muitakin hahmoiksi saatavia rotuja, mutta niitä voi saada ryhmään vain löytämällä heitä seikkailujen aikana.

Hahmoluokka


Kun pelaaja on valinnut hahmolleen rodun, seuraavaksi hän välitsee hahmon hahmoluokan ja kouluttaa hahmoa 4 kokemuspisteen verran. Taidon hinnat on merkitty taidon perään.

Jokainen hahmo osaa suoraan automaattiset taidot, joita ovat:
• Hyppääminen
• Kahlaaminen
• Kaupankäynti
• Kiipeäminen
• Lataaminen
• Lähitaistelu
• Yhdessä kantaminen

Näiden lisäksi hahmolle ostetaan muita taitoja 4 pisteen edestä ja jokaisen seikkailun jälkeen hahmot saavat 1-3 pistettä kokemusta, joilla heille voi ostaa lisää taitoja. Kaikille hahmoille voi ostaa yleistaitoja, mutta muut taidot on ostettavissa vain sen mukaan, mihin hahmoluokkaan hahmo kuuluu. Pelaajan tuleekin valita jokaiselle hahmolleen hahmoluokka, jota hahmo edustaa.

Ryhmässä voi kuitenkin olla seikkailemassa enintään kaksi hahmoa kustakin hahmojen pääluokasta, sotureista, kulkureista, teurgeista tai velhoista.

Kaikissa hahmoluokissa löytyy myös valmiiksi aloitustasolle koulutettuja hahmoja. Voit siis kouluttaa hahmon itse valitsemalla sille taitoja neljän pisteen edestä tai voit valita valmiiksi aloitustasolle koulutettuja hahmoja. Ensimmäisellä pelikerralla on suositeltavaa ottaa valmiiksi koulutettuja hahmoja. Hahmoluokka vaikuttaa siihen, mitä taitoja hahmolle saa koulutettua ja lisäksi jokainen hahmo saa 2 kpl kykypisteen korotuksia. Toinen tulee hahmon pääluokasta ja toinen alaluokasta, johon hahmo erikoistuu.


Sotureita on kolme eri hahmoluokkaa. Kaikkien soturien voimakkuus ST nousee yhdellä (ST +1). Lisäksi hahmo saa myös toisen kykypistekorotuksen soturin alaluokan mukaan seuraavasti:
 

• Taistelija ST+1
• Jousimies DX+1
• Ritari CO+1


Kulkureita on kolme eri hahmoluokkaa. Kaikkien kulkurien ketteryys DX nousee yhdellä (DX +1). Lisäksi hahmo saa myös toisen kykypistekorotuksen kulkurin alaluokan mukaan seuraavasti:

• Varas DX+1

• Barbaari ST+1

• Bardi CH+1

Teurgeja on kolme eri hahmoluokkaa. Kaikkien teurgien karisma CH nousee yhdellä (CH +1). Lisäksi hahmo saa myös toisen kykypistekorotuksen teurgin alaluokan mukaan seuraavasti:

• Temppeliritari ST+1

• Noita CH+1

• Druidi DX+1

Tämän lisäksi on vielä yksi hahmoluokka, velhot. Velhoilla ei ole erikseen ala- ja päähahmoluokkaa, vaan he opiskelevat eri loitsukoulukuntia. Kaikkien velhojen tietoisuus AW nousee kahdella (AW +2):

• Velho AW+2

Varusteet


Lopuksi voit vielä varustella hahmosi valitsemalla hänelle aseet, haarniskat yms. tarvikkeet. Varusteisiin pääset täältä.

 

Valmiit hahmot


Dozen Die pelissä on 20 valmiiksi tehtyä sankarihahmoa, joille on valittu valmiiksi rotu ammatti, taidot ja varusteet. Alla on näkyvillä nuo valmiit hahmot  ja heidän alussa saamansa kortit. Jos valitset jonkun näistä hahmoista, ota myös hahmolle heti alkuun kuuluvat kortit. Kortteja voi hankkia lisää seikkailujen välissä kokemuksen karttuessa, sillä saaduilla kokemuspisteillä ostetaan lisää taitokortteja ja hopealla erikoisempia varusteita. Näin hahmosi kehittyvät seikkailusta toiseen kuljettaessa.

Valmiit hahmot

Miekkamies


Miekkamies on ihminen, jonka hahmoluokka on taistelija. Hänellä on varusteinaan miekka, kilpi ja levyhaarniska. Taitokortteina on hankittu kestävyys, lähitaistelu 2 ja käskynjako

Miekkamiehet ovat mahdollisesti kaikkein yleisimpiä Scalarian seikkailijoista. 

Miekkamies
Miekkamies.jpg
Miekka.jpg
Kilpi.jpg
Levyhaarniska.jpg
Kestävyys 1.jpg
Lähitaistelu 2.jpg
Käskynjako.jpg

Retkueen johtaja


Retkueen johtaja on kääpiö, jonka hahmoluokka on taistelija. Hänellä on varusteinaan kahden käden sotakirves ja levyhaarniska. Taitokortteina on hankittu vartiomies 2 ja ryhmänjohtaja. 

Retkueen johtajat ovat kääpiöitä ja yleisimmin Seitsensalista kotoisin olevia seikkailijoita. 

Retkueen johtaja
Retkueen johtaja web.jpg
Lyömämiekka.jpg
Levyhaarniska.jpg
Vartiomies 2.jpg
Ryhmänjohtaja.jpg
Retkikuntalainen web.jpg
Retkikuntalainen web.jpg

Örkki

Henkivartija
Retkueen johtaja
Jousirivistön ampuja
Metsästäjä

Ritari

Varas
Voro
Barbaari x2
Bardi

Temppeliritari x2
Noita x2

Druidi x2

Elementalisti
Lumoojatar
 

bottom of page